Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителното ваксиниране, но епидемиолозите сме на друго мнение

OFFNews 27 юли 2021 в 09:39 4489 0

"Към момента у нас няма тенденция за задължителна ваксинация. Министърът е твърдо убеден, че това е личен избор. Ние, епидемиолозите, сме на друго мнение, но допускам, че той е прав."

Това каза по bTV проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на служебния здравен министър.

Според нея нефармацевтичните мерки имат много малък ефект и това е доказано в държавите, които са били в пълен локдаун. 

Ваксината може да ни даде глътка спокойствие, би трябвало да се ваксинират и младите, макар при тях инфекцията да протича леко, твърди тя.

Защо се увеличават случаите на коронавирус по Черноморието?

"Едва ли туризмът е причина за увеличаване на случаите по Черноморието, просто у нас съвсем бавно започват да се увеличават положителните проби. Това е картина, която наблюдаваме в доста европейски страни, така че това е поредната вълна на епидемията. Съмнявам се, че чуждестранните туристи обръщат картината, последните проби от секвенирането показват, че в цялата страна се среща новия вариант. Това е респираторен вирус, който се разпространява навсякъде", коментира епидемиоложката.

По думите ѝ случаите на заразени чужденци показват колко безсмислени са моментните изследвания и че тестовете имат значение, когато човек е болен да се знае от какво боледува.

Проф. Кожухарова не очаква "по-коварна" нова вълна на инфекцията:

"Това е поредната пандемична вълна. Прогнозите са към края на август да преобладава Делта вариантът, вероятно през септември ще имаме нова вълна. Факт е, че днес процентът на положителните започва да клони към 1. С увеличаване на заразените и заболелите интересът към ваксините неизменно ще се увеличи. В България така се прави, така е и с грипните ваксини, но никога не е късно да се ваксинираш", посочи проф. Кожухарова.

Тя призна, че процентът ваксинирани медици е критично малък, около 20%, но уточни, че броят на ваксинираните с една доза лица се увеличава и вече е над 18%, а с две дози са 16% от българите.

По повод ваксинациите при децата тя сподели, че в момента се ваксинират предимно деца, които имат хронични заболявания. Тя обаче не споделя тезата, че при този вариант боледуват повече младите хора:

"В страните, които са започнали навреме имунизациите на възрастното население, е нормално да има повече млади заразени, тъй като те не са ваксинирани. Винаги боледуват неваксинираните", каза проф. Кожухарова.

Тя изрази мнение, че училищата и детските градини трябва да се затварят последни и призова учителите да се ваксинират преди началото на новата учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови