Проф. Костов: Не по-малко от 200 хиляди българи са с пост COVID симптоми

Количеството антитела не е от значение за поставянето на ваксина, посочи пулмологът

OFFNews 19 ноември 2021 в 08:56 10727 0

Снимка Архив/БТА

В момента в България има не по-малко от 200 хиляди души с пост COVID симптоми. Между 10 и 15 % от хората имат оплаквания след 12-ата седмица от боледуването, а някои и след шестия месец.

Това съобщи на пресконференция в БТА пулмологът проф. Коста Костов и допълни, че най-честите оплаквания са умора, болки в мускулите и ставите, неврологични и психогенни проблеми.

Експертът посочи, че вирусът удря по всички системи и по психиката и разясни поствирусния синдром. Този вирус удря организма от корена и всички системи, каза той.

В коментар за появилите се лекарства срещу коронавирус той посочи, че те ще са с висока цена и ще се предписват на определена група пациенти. Ваксинирането е най-сигурният и евтин начин да се защитим срещу инфекцията, категоричен бе специалистът.

Според експерта преболедувалите леко най-късно шест месеца след това трябва да се ваксинират, а тези, които са се лекували от тежка форма на инфекцията в болница - от осем до 10 месеца по-късно. Проф. Костов, който също си е направил трета доза, препоръча на ваксинираните да си направят бустерна доза за по-силна защита.

Особено важно е това за хората, които са имунизирани с векторна ваксина, уточни той.

Специалистът съобщи, че над 85 на сто от постъпващите в болница и над 92 на сто от боледуващите с тежки пневмонии не са ваксинирани.

По думите му вирусът носи огромен риск за бременността, като препоръчва на бъдещите майки да се ваксинират.

Според специалиста количеството антитела не е от значение за поставянето на ваксина. По повод сезонния грип професорът каза, че трябва да има 14-дневен период между двата вида ваксини.

Проф. Костов посочи, че в болницата, в която работи, 98 процента от медицинския персонал е ваксиниран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!