Проф. Костов: Хората, които не се ваксинират, сами избират да участват в клинично проучване

OFFNews 05 ноември 2021 в 13:28 7238 0

Снимка Архив

"Хората, които са решили да не се ваксинират, сами избират да участват в клинично проучване", коментира по БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Според професора 70% от населението у нас е решило доброволно да се подложи на риска да боледува. "Няма такова клинично проучване, което да се провежда на терена на една държава, където населението предпочита да избере именно доброволно подлагане на този риск“, поясни той.

По думите му ситуацията с ваксинираното население на Европа категорично показва добрия ефект от имунизирането срещу COVID-19. Той сподели, че вече е ваксиниран с бустерна доза.

„Това, което съм направил не е на базата на това, че някой ми е казал. Аз самият съм се убедил от огромното количество научна литература, която минава през мен, в моето ежедневие. В момента ситуацията в Европа е много показателна за ефекта на ваксинацията и нивото на смъртността. Да, някои от ваксинираните се заразяват, някои от тях влизат в болница, но забележете нивото на ваксинация в една страна е обратно пропорционално на хоспитализациите и смъртността“, каза проф. Коста Костов.

Той припомни, че ваксинацията пази от тежко и фатално протичане на заболяването и обобщи: „Ваксинацията е затворена врата към реанимациите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!