Проф. Кантарджиев: Затваряне няма да има, мерките зависят от всеки областен щаб

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2020 в 10:28 2071 0

Снимка Архив

Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса ще вземат областните щабове съобразно разпространението по места. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания и член на Националния оперативен щаб.

Той коментира нарастващия брой на заразени в последната седмица. Разпространението на COVID-19 по области е различно - най-висок е процентът на заразени в областите Благоевград и Търговище.

"Маските и дистанцията са достатъчно сериозни мерки. С тях въздушно-капковата инфекция, която според изследванията е 5 пъти по-опасна от грипа, може да се балансира", каза експертът.

Според проф. Кантарджиев трябва да се пазят най-строго три групи хора - възрастните, с хроничните болести и тези с имунодефицит.

Важно е да няма бум в старческите домове и болниците", каза още той.

Лекарският съюз трябва да предложи алгоритъм кога личните лекари да издават направление за тестове за COVID, каза професорът. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов очаквал предложенията.

"Не знам какви точно са критериите. Важно според мен е да се наблюдава общото състояние, температура, кашлица, но и информацията за контактите на хората - имали ли са пациентите ядене и пиене с повече хора и пеене на ухо", обясни проф. Кантарджиев