Проф. Кантарджиев: При новия британски щам 10 души заразяват 29

OFFNews 20 януари 2021 в 14:57 4451 0

Снимка Александра Маркарян

Капацитетът на новата британска линия (известна като британски щам) се увеличава и 10 души заразяват други 29 души. Започват да боледуват по-младите хора, поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Той обаче съобщи, че боледуването от инфекцията не е по-тежко, като акцентира, че по-често се заразяват по-младите хора. По думите на проф. Кантарджиев причините може да са две - неспазване на мерките за безопасност или възрастова особеност, за което учените още не са се произнесли категорично.

Той каза още, че проучване, оповестено преди седмица сочи, че първата РНК ваксина е ефикасна и срещу новия щам. Експертите са провели изследване, при което било установено, че кръв от ваксинирани срещу COVID-19 унищожава новия британски вариант на коронавируса.

Проф. Кантарджиев коментира и хода на ваксинацията у нас:

"С ваксината на „Астра Зенека“ се очаква да се случи масовата ваксинация у нас. Последните изследвания, които текат на третата ѝ фаза, показват, че при по-голям срок между двете ваксинации имунитетът, който се изработва при ваксинираните хора, е многократно по-голям. Ако имаме и тази ваксина, около 2 милиона души ще може да бъдат ваксинирани до август“.

Лекарите от щаба не определят кои мерки да се отхлабват, коментира още той:

„Много е вероятно, ако се отворят ресторантите, кривата на разпространение отново да се вдигне. Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят - образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи", заключи професорът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови