Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза

Днес се очаква доставка на ваксини от AstraZeneka, а в понеделник от Pfizer-BioNTech

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2021 в 09:20 5041 0

Снимка Архив/БТА

Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза, коментира по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

„Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът – не че ще навреди, но няма да има същия ефект. За преболедували една доза е достатъчна“, добави той.

Професорът каза още, че проблемът с ваксините е световен, не само български. 

"Навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне“, каза той.

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза – да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той обясни, че по принцип втора доза се слага при
епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

Зелените коридори - добро решение

Решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на AstraZeneka, които веднага ще бъдат разпределени в страната, обясни шефът на НЦЗПБ и добави, че в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на Pfizer-BioNTech.

Проф. Кантарджиев заяви, че до 10 дни се очаква решението на европейските регулатори и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която вече е разрешена за употреба в САЩ.

Разхлабването на мерките

Микробиологът коментира, че за момента ще се следва обявеният график, той като случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.

„Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат – ваксинирани, преболедували“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови