Проф. Кантарджиев: Пандемията си отива, обаче лимон със сода остава

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2022 в 09:35 6038 0

Проф. Кантарджиев

Снимка БТА архив

Краят на пандемията се вижда, заяви проф. Кантарджиев

Вече можем да си отдъхнем, краят на пандемията се вижда, както обяви Световната здравна организация, коментира проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община, по Нова тв. 

„Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции”, добави той.

Адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон, обясни още професорът. „Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци”, посочи Кантарджиев. И препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти. 

Срещу грипа той обясни, че ваксините вече са по аптеките. „От другата седмица ще започне ваксинирането на 65-годишните”, уточни той. Проф. Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица - две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото.

„Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи”, апелира професорът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови