Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет

OFFNews 04 март 2022 в 10:09 4955 0

"При 30 на сто напълно ваксинирани, 700 хил. с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет (срещу COVID-19)", заяви бившият директор на Националния център по заразни паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по БНР. 

Според него обаче тъжен е фактът, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина.

Въпреки това той отбеляза, че броят на новозаразените в страна в най-засегнатите области е започнал да намалява, като това е най-видимо в областите Благоевград и София-град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му цяла седмица вече имаме и спад на броя на смъртните случаи от коронавирус в страната. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска, добави той.

При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при "Омикрон" е 8-12%, а при BA 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%, показват последните данни от анализа на НЦЗПБ.

И така нареченият вариант на "Омикрон" - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вариант протича и доста по-леко, заяви проф. Кантарджиев и добави:

"Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен."

Епидемиологът изтъкна, че вариантът "Омикрон" е преминал през голяма част от българското население, но според него децата и хората с бустер са го прекарали по-леко.

Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта варианта и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни", каза още проф. Кантарджиев.

Според него има много малка вероятност от нова мутация на "Омикрон" в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на "Омикрон".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови