Проф. Кантарджиев: Който е срещнал COVID-19, изгражда антитела и да няма симптоми

OFFNews 28 март 2020 в 11:12 9123 1

Всеки, който е контактувал със заразен с COVID-19, изгражда антитела, дори и да не е имал симптоми на заболяването. На четвъртия ден след контакта с вируса започва заболяването и от началото на проявите след 7 или 10 дена може да има антитела. 

Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ. Той подчерта, че който си е изградил антитела срещу COVID-19, не може да се разболее повторно. 

Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията, допълни експертът. 

Всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция -  гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха. Второ, всички болни в страната с рентгенологични данни за двойна бронхопневмония. Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели, обясни професорът. 

На етапа сме, в който всеки, ако може, трябва да си стои вкъщи. Няма как всички да не излизат - заразата ще спре, но болните ще умрат в домовете си, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода... Това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, да работят, допълни проф. Кантарджиев. 

Той заяви, че горе-долу на два дена има случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

Отпускането на мерките идва, след като случаите започнат да намаляват. Но това не означава разпищолване - ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, по работещи кръчми - за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация, допълни професорът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

11.05 2020 в 15:04

Е, тази констатация на професора вече тури капака на всичко. Ами за къв дявол носим тия маски по супермаркетите, където контактите ни с кой да е не са повече от 5-6 минути. Защо в нашата мила държавица всичко, ама без изключения се развива толкова бавно, като в пансионат за бавноразвиващи се хора?