Проф. Кантарджиев: Когато срещнеш приятели, не се хвърляй да ги целуваш и прегръщаш

Професорът напомни да се спазват "трите Д" - дисциплина, дистанция, дезинфекция

OFFNews 10 юни 2020 в 09:16 2175 0

"Когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им", каза в Сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ.

Той коментира, че се наблюдава тревожна тенденция за събирания на много големи групи в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска. 

Да се спазват "трите Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твойто здраве, в интерес на здравето на околните, призова членът на щаба. 

Проф. Кантарджиев коментира, че е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната. Но уточни, че в това няма нищо трагично и нищо травмиращо психиката.

Той опроверга твърдението, че има повече заразени, защото се изследват повече проби:

"И да се каже нещо, което даже и лекари го казват, че колкото повече проби правим, повече ще бъдат положителни - не е правилно. Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен - както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни. Вчера генералният директор на СЗО каза: Когато нямаш симптоми или са много леки, малко заразяваш - това е хубава новина"

Кантарджиев отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито. Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска.

Не е висок процентът на хората с антитела, каза още Кантарджиев и допълни, че най-вероятно се създава имунитет срещу вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови