Проф. Кантарджиев: 8 българи са заразени с английския вариант на COVID-19

OFFNews 22 януари 2021 в 21:40 3351 0

При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити днес. Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че при спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, както и че някои от мерките трябва да останат малко по-продължително време. Не трябва да се събират повече от 5 души. 

"Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението, защото при тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания - веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница у нас", добави проф. Кантарджиев.

По думите му трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната. "Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира за известно време", допълни професорът.

8-е заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. Съветвам всички, които си идват, първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора", добави още той.

"Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември и декември и когато състоянието е тежко, лекарите се борят дълго време. Смъртността в нашата страна и без COVID-19 беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на това, че българинът обикновено чака да му мине. Когато случаите започваха да се увеличават, доста хора чакаха и идваха в последния момент, когато вече нищо не можеше да бъде направено, обясни проф. Кантарджиев.

"Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари", смята той.

По думите му смъртността във Великобритания наистина е голяма. "Трябва много да се внимава и с южноафриканската мутация, защото може ваксина да не я лови", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови