Проф. Ива Христова: И у нас ще се поставя бустерна доза ваксина

OFFNews 23 септември 2021 в 08:21 4197 2

Снимка Архив

Националния център по заразни и паразитни болести препоръчва на Министерството на здравеопазването да разреши трета бустерна доза ваксина за определени групи пациенти. 

Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова по бТВ. Сред хората, които не дават добър имунен отговор, са онкоболни, с понижен имунитет, на определени терапии, обясни тя. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла. 

Тя добави, че децата не заразяват, а са заразявани от възрастните. "Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация", категорична бе проф. Христова. 

Тя напомни, че тази зима ще има и грипни вируси.

Трета доза вече се поставя в северната ни съседка. Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу COVID-19 от 28 септември, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от "Аджерпрес" и БТА. Той уточни, че право на трета доза ще имат всички, които са получили втора доза от която и да е от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" или "Астра Зенека" преди повече от шест месеца. "Подсилващата доза ще се дава само с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", независимо от първоначалната схема", допълни премиерът. 

Бустерна доза, за каквато говори проф. Христова, вече ще се прилага в САЩ. Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за прилагането на бустерна доза от ваксината на "Пфайзер" за гражданите на възраст над 65 години и някои от хората в рискови групи, съобщи АФП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови