Проф. Илко Гетов: В складовете има инсулин за три месеца

OFFNews 01 март 2024 в 09:11 690 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС

проф. Илко Гетов

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има недостиг и това формира проблема в лекарствоснабдяването. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, обясни по БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. След заседанието председателят на Комисията по здравеопазването обяви, че ДАНС и ГДБОП за потвърдили за нерегламентиран износ на инсулин.

Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

"През октомври миналата година имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за забрана за износ на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари - 2. Все пак вече има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин от страната, въпреки въведената забрана", каза проф. Илко Гетов.

Той коментира и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде транспортирана до Индия за лечение.

"Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от придвижване до чужбина. Имаме формуляр S2, който е за лечение в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че много нуждаещи се не знаят към кого да се обърнат или закъсняват с искането за помощ. Малко по-сложни са нещата, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа, например, по механизма за координация нещата могат да случат и за няколко дни, каза зам.-министърът.

Проф. Гетов обясни, че Министерство на здравеопазването не може да оказва контрол на фирмите, които превозват пациенти за лечение в чужбина.

"Държавата не може да контролира тези фирми, защото те оперират като търговски дружества. Те не са част системата за здравеопазване. Държавата може да осигури транспорт за нуждаещи с помощта на Министерство на отбраната и Военно-въздушните сили, когато говорим за транспорт със самолети", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови