Проф. Христова: Вълната от Омикрон BA.5 се надига, носете маски на закрито

OFFNews 18 юли 2022 в 07:48 3871 3

Проф. Ива Христова

Снимка БТА архив

Проф. Ива Христова предупреди, че заразените с коронавирус се увеличават

България е в положение на надигаща се вълна на COVID, очакваме доста по-голям брой случаи. Следващите няколко седмици ще достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта на Омикрон BA.5

Това заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БНТ. Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65 на сто, обясни тя. 

Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт, подчерта вирусологът.

Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално на интензивните, каза още проф. Христова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

3

EA Trash

19.07 2022 в 11:57

Дааа, ама синдрома "Иво Христов" е по-опасен и за съжаление ваксина няма!!!

305

2

Katz

18.07 2022 в 11:58

Нося маска през цялото време - в градския, в магазина, навсякъде и то от началото на тази невиждана напаст! Очаквам и четвъртата доза от ваксината, след всяка определено се чувствам много по-добре и спокойна. Естествено плоскоземният Ганя си знае своето и бръмчи навсякъде, сеещ зараза, но скоро ще му се случи случка. Благодарение на хора като проф. Христова, както и партньорите ни на Запад, ще има отново ред и дисциплина. Ти искаш да го опазиш и вразумиш, то се дърпа и наглее.

-490

1

EA Trash

18.07 2022 в 08:04

Няма да ви мине номера тоя път, щото варианта е слабо патогенен и няма да напълни болниците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!