Проф. Христова: София-област е рекордьор по болни от грип, в столицата заболеваемостта е най-ниска

OFFNews 29 януари 2024 в 10:08 1640 0

Ива Христова

Снимка БГНЕС

проф. Ива Христова

Най-много са заболелите от грип в София-област, в столицата нивата все още са най-ниски в страната, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова по БНТ.

Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По COVID времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте бързо, което показва, че сме близо до пика на грипната епидемия, обясни тя. 

По думите ѝ в областите, които първи са взели мерки, има понижение на заболеваемостта, но в София-област ръстът на болните продължава да се покачва.

В Бургас, Варна и Плевен има минимално понижение на заболелите. Дори в Бургас е доста по-сериозна тенденцията на намаляване на случаите, уточни проф. Христова.

Грипна епидемия в осем области, в Пловдив учат онлайн от днес

За София-град статистиката отчита доста под средното за страната ниво на заболеваемост.

"Когато се обсъждат мерки за въвеждане на извънредно положение, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от училище. Комплексна е оценката, а не само по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната", каза директорът на НЦЗПБ.

В коментар за разпространението на морбили, проф. Ива Христова беше категорична, че в България в момента морбили няма.

Столична РЗИ с безплатни имунизации срещу морбили, паротит, рубеола

"В Румъния нямаше предишни години или имаше единични случаи, докато сега със засилващо се темпо има все повече - дори хиляди случаи. Проблемът не е само в Румъния, а в редица европейски страни", уточни тя и добави, че има предупреждение от Световната здравна организация (СЗО) за проблем с имунизационното покритие в европейски страни.

"Това, че нямаме засега морбили, не означава, че не може да дойде и у нас и съответно навреме да вземем мерки", подчерта проф. Ива Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!