Проф. Христова: До края на август ще имаме по 1000 новозаразени на ден

OFFNews 03 август 2021 в 17:31 4686 0

Вече сме навлезли в четвъртата вълна, заболеваемостта се повишава с около 10% спрямо предишен ден. Тази устойчивост на тенденцията показва, че ще имаме над 1000 случая на новозаразени с коронавирус на ден още преди края август - заради широкото разпространение на "Делта" варианта.

Това прогнозира пред bTV проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя отбеляза, че ако през юни и в началото на юли около 63% от новите случаи са били от доминиращия тогава "Алфа" вариант, то в момента около 90% са от "Делта" варианта на вируса.

Относно ефективността на ваксините директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че според последните изследвания защитата на РНК-ваксините срещу "Алфа" варианта е около 96%, а срещу "Делта" варианта е около 88%.

Проф. Христова коментира очакванията да се поставя трета доза от ваксините срещу COVID: "Все още има разнопосочни публикации в научната литература. Но все повече се налага тази тенденция, че ще е необходима трета доза".

Относно поставянето на трета доза в България проф. Христова уточни, че няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата, защото не тя е органът, който ще ни каже: "Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира и темата за ваксинирането на учениците - според нея това трябва да става задължително след преценка на родителите и на наблюдаващия лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови