Проф. Христова: Далеч сме от пика на новата вълна

OFFNews 19 юли 2022 в 10:01 1092 0

проф. Ива Христова

Снимка Архив/БТА

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Далеч сме от пика, но мерките са навременни, тъй като ще е много късно да се налагат ограничения, когато влезем в него. Това обясни по Нова телевизия проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ в мерките няма нищо ново и досега са били силно препоръчителни. Прилагането им няма да спре разпространението, защото това е респираторен вирус, но ще го забави, категорична бе тя.

Проф. Христова прогнозира, че до края на август преобладаващият подвариант на Омикрон в страната ще е ВА.5, каквато е тенденцията и в други европейски държави.

Лятната вълна доказва колко е стабилен е вирусът. UV лъчите не го убиха, но има тенденция да придобие сезонност, да бъде част от вирусите, които причиняват сезонни респираторни инфекции. Рано е за прогнози, тъй като с трупането на мутации никой не е сигурен какъв подвариант или вариант може да се появи. Всичко зависи от изменчивостта на вируса, но натрупвайки имунитет с ваксиниране и преболедуване, ние ставаме по-защитени. Имунитетът базисно расте, посочи директорът на НЦЗПБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков