Проф. Хинков за номинацията си за здравен министър: Приех, защото не можех да откажа

OFFNews 02 юни 2023 в 13:46 4484 0

Христо Хинков

Снимка Архив/БТА

проф. Христо Хинков

"Приех, защото не можех да откажа" - такъв бе коментарът на номинирания за министър на здравеопазването в кабинета "ПП-ДБ - ГЕРБ-СДС" проф. Христо Хинков.

Аз не съм изявен политик. Член съм на ДСБ, но никога не съм бил активен политически. Напълно съм наясно, че в момента приоритетите за страната са над политическите пристрастия и това е една естествена реакция на двете големи партии. Всички останали, които са против този "неестествен съюз", както твърдят опонентите, всъщност не мислят за бъдещето на България, каза кандидат-министърът по Нова телевизия.

Бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) беше сред споменатите имена в оповестения запис от заседанието на Националния съвет на ""Продължаваме промяната". Във Фейсбук бившият здравен министър Костадин Ангелов обвини Хинков, че се готви "да разчисти" министерството. В отговор професорът-психиатър заяви, че е имал претенции единствено да назначи "свои" заместник-министри.

Кандидатът за здравен министър на ПП : Няма да има чистка в министерството

В интервю за БТА той очерта и приоритетите си: намаляване на доплащането за лечение; спиране на роенето на болници; профилактика и обществено здраве; национална детска болница и др. Според него реформите в здравеопазването трябва да се правят "без резки движения".

Още за проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков е роден на 25.03.1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва професионалния си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант психиатър в Институт за спешна помощ Пирогов.

През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията.

От 2001 г. напуска НЗОК и започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА, който управлява до 2022 г.

Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Участвал е в редица проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 г. Автор е на множество публикации в областта на общественото здраве, здравната реформа и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!