Проф. Гетов: Текат изпитвания на ваксина за деца между 3 и 5 години

Очаквам Омикрон да бъде опашката на пандемията догодина, каза още професорът

OFFNews 23 декември 2021 в 07:43 1870 3

Ваксината на "Пфайзер" няма да бъде единствената за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобряване и оценяване на ваксината на "Модерна" за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата между 3 и 5 години. 

Това заяви проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства, по БНР. Очакваме до края на годината окончателни данни на ефекта на сега съществуващите ваксини срещу Омикрон. Но данните показват, че използваните досега ваксини са ефикасни на 70 на сто срещу Омикрон, каза проф. Илко Гетов.

Засега ваксината за деца се приема добре в другите страни от ЕС. У нас има 120 записани за ваксина деца, във Варна са десетина. Но е добре да изразходим разумно количествата за България, защото пак ще трябва да изхвърляме и даряваме. А при другите страни, като Германия, има огромен недостиг - те ще ни ги вземат, обясни специалистът. 

На 10 хиляди симптоматични за COVID-19 деца 60 постъпват в болница, а 6 влизат в интензивно отделение, предупреди проф. Гетов.

Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на сто. Ние трябва спокойно да убедим колебаещите се, но съм против стимулиране с материални средства - не може с публични средства да се стимулира някой, защото е решил да се ваксинира. Ако до март нямаме 50 на сто ваксинирани, ще станем "гнездо на нов вариант на вируса", счита проф. Гетов.

Последните проучвания сочат, че двете дози ни предпазват до 9 месеца, сега се изследва колко време ще имаме имунитет след бустера. Най-вероятно от 9 месеца до една година. 

Положителната новина е, че вирусът започва да се самоограничава, очаквам Омикрон да бъде опашката на пандемията догодина към септември - октомври, каза още проф. Илко Гетов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

23.12 2021 в 13:24

Децата се ваксинират задължително от 50+ години. Овчарите да си седят в обора.