Проф. Гетов: Таблетките срещу COVID ще се дават на определена група пациенти

Лекарствата ще бъдат достъпни у нас през декември, с тях се лекува и ХИВ

OFFNews 18 ноември 2021 в 09:03 2124 0

Снимка Архив

Българските граждани ще имат достъп до тези лекарства, въпросът е кои от тях да го получават - дали тези, които имат противопоказания за ваксинация или тези, които имат пробив във ваксинацията. Не е уточнено и кой ще ги предписва, откъде ще се получават.

Това каза по БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата и съобщи, че страната ни е включва в общата доставка на пероралните средства, за която преговаря ЕС.

Той допълни, че и двете лекарства се използват за лечението на ХИВ инфекцията. Това са много скъпи медикаменти, изискват огромни инвестиции. 700 долара е обявената цена на един курс от лекарствата, каза още проф. Гетов.

Той обясни, че до момента има две такива молекули - едната е монопиравир, другата ритонавир. Проведени са клинични изпитвания, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност, съобщи той и допълни, че в над 80% от случаите намаляват вероятността за хоспитализация и тежкото протичане на инфекцията, спират репликацията на вируса и неговото размножаване.

Тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ, посочи проф. Гетов.

Имаме амбицията до края на годината тези лекарства да бъдат разгледани и от ЕМА, обясни той.

Като терапии, освен ремдесивир, има и две моноклонални антитела - едното е коктейл, а другото самостоятелно и те се прилагат само в болнични условия.

Той допълни, че у нас вече се поставят бустерни дози, но само от РНК ваксините, като от препарата на "Пфайзер" е цяла доза, а от този на "Модерна" - половин. Ваксинираните с препарата на "Астра Зенека" могат да поставят трета доза РНК, категоричен е проф. Гетов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови