Проф. Габровски: Най-важното е служебният министър да подсигури борбата с пандемията

OFFNews 14 май 2021 в 09:47 2167 0

Снимка Архив

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е запознат в детайли със системата. За този кратък период не могат да бъдат решени глобални проблеми, но едно от най-важните неща е да се подсигури борбата с вируса, за да има нормална есен и зима. Това каза по bTV зам.-директорът и началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Николай Габровски.

По думите му бонусите за първа линия са гарантирани до юни, има и буферен бюджет, който може да бъде използван при нужда, но това са политически решения, които трябва да бъдат взети от служебното правителство.

Много противоречиви мнения бяха изказани за НОЩ, но моето убеждение, че управлението на кризата беше много добро на всички етапи. Категорично имаме предимство в показателите спрямо останалите страни в Европа, коментира неврохирургът.

Той подчерта, че намаляването на случаите на COVID-19 е осезателно и това е дало възможност броят на леглата за коронавирус в спешната болница да бъде намален с 50%. При нужда лечебното заведение е в готовност отново да ги разкрие, каза Габровски и допълни, че ако тенденцията за снижаване на разпространението се задържи есенно-зимният сезон ще бъде по-спокоен.

Професорът потвърди, че с британския вариант е започнало подмладяване на пациентите, които са приети за болнично лечение с коронавирус, но в момента децата, които се наблюдават при тях, са единици.

Според него вирусът е нанесъл най-сериозни щети върху състоянието на хронично болните, тъй като сега се лекуват случаи, които са много по-тежки заради отлагането на медицинска помощ в условията на пандемия.

Не мога да коментирам в детайли състоянието на Владимир Каролев. Той е с много тежки травми на много органи. Полагат се всички усилия да се подобри, в голяма степен е стабилизиран, но това е процес, който изисква ежедневно стабилизиране, каза още проф. Николай Габровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови