Проф. Богов: Отварянето на молове и заведения към момента е невъзможно

OFFNews 22 януари 2021 в 09:54 2306 0

Снимка Архив

Има бизнеси, които настояват за разхлабване на мерките – да бъдат отворени моловете, ресторантите, спортните зали, но към днешна дата това не е възможно. Здравеопазването е на преден план, коментира по БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Той представи и данните, които доказват, че здравната система се е справила:  

"Тенденцията към намаляване на заболеваемостта е трайна. Ако първата седмица на януари броят на излекуваните е бил около 10 000, през втората седмица са 15 000, а през третата седмица (до 21 януари) са 31 000. Показателят "заболеваемост" също показва снижаване. През последната седмица това са 2900 души, а започнахме от 5000. Последният показател, който все още ни поставя на незавидно място на Балканите, е смъртността. Тя определено също е надолу. През първата седмица на януари починалите са около 490 души, последвани от 380, последните дни са 292."

Проф. Богов коментира първото място на страната по починали на Балканския полуостров с обяснението, че на територията има страни, които не са в ЕС, като Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, където средно умират 9 човека, в България са 37 на седмична база, но според него има "игра с цифрите". Друга причина е миграцията на населението, посочи шефът на Александровска болница:

"Има страни с нулева смъртност като Аруба, Мадагаскар, но там няма миграция на населението, В България туризмът все още е наличен и много хора пътуват в европейските страни, а там ръстът на заболелите е скочил неимоверно. Освен това у нас никога не е имало пълен локдаун", посочи професорът.

Той съобщи, че идната седмица ще бъде направен анализ кои мерки трябва да се отпуснат, но това което се случва в Европа буди тревога, и трябва да се действа много внимателно. Факт е, че мерките дадоха резултат, затварянето на молове, ресторанти и нощни заведения намали заболеваемостта. Затова тези бизнеси последно ще бъдат рестартирани, каза той.

30% е заетостта на леглата в Александровска болница, лечебният процес се нормализира, увери директорът на лечебното заведение. 65 са среднотежките случаи, интубирани са 7 пациенти, а в буферната зона са настанени 6 души, съобщи проф. Богов.

Ваксинациите в болницата са приключили и вече се поставят ваксини от втора фаза, по списъци предоставени от РЗИ. Общо 47% от медицинските лица са имунизирани срещу коронавируса, имало е преболедували с антитела, които изчакват.

Директорът на Александровска болница прогнозира, че може би в средата на февруари ще има покачване на заразените с COVID-19 и все още е рано да се говори за затваряне на COVID отделенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !