Проф. Балтов: В ''Пирогов'' има близо 100 заразени медици

OFFNews 30 октомври 2020 в 12:31 2127 1

В момента в "Пирогов" има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние. Това каза по БНТ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Той допълни, че е отделен цял етаж с 30 легла само за персонала.

По думите на проф. Балтов в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациенти с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. "Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти", отбеляза Балтов.

70 души с коронавирус са минали през "Пирогов" само за ден. 

Според Балтов голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те според него могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

Според директора на "Пирогов" мерките не са ненавременни - "вече 8 месеца се борим с тази зараза, така че всички ние знаем много за нея и по-добре сме подготвени, болниците са заредени с каквото е необходимо". "Виждате, че и частните болници започнаха вече да се включват, въпреки че признават, че досега не са го правили.

10% от легловия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция, защото нейното разпространение нараства .Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Той смята, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това - имат висок процент достоверност и могат да бъдат готови за 15-20 минути.

Проф. Балтов призова всички преболедувалите пациенти да дарят плазма за лечението на пациентите, които са в интензивните центрове на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови