Проф. Аргирова: Следващото облекчаване на мерките може и да се забави

Нито едно от предварително обявените условия от премиера не е изпълнено, но се разчита да се увеличат ваксинираните, обясни съветникът на министър-председателя

OFFNews 23 февруари 2022 в 10:01 5984 3

Снимка Архив/БТА

След като видяха данните от "Възраждане" казаха: "все пак организирайте комуникационна кампания за ваксините срещу COVID-19", съобщи проф. Радка Аргирова, вирусолог и  съветник на премиера по въпросите на пандемията.

По думите ѝ на последното заседание на работната група за зеления сертификат, която беше сформирана по искане на "Възраждане", от седем техни представители са се явили двама. 

"Знам защо не дойдоха, но те знаят много добре какви са данните и тенденциите и да стоят на такова становище, че въпреки всичко зеления сертификат трябва да се отмени... това са хора, които не са виждали болен, те са в кабинети не са виждали какво става със здравната система в тези месеци!", възмути се проф. Аргирова.

Първата среща в този формат беше провалена, след като от партията настояха да излъчват заседанието в социалната мрежа.

Според нея няма абсолютно никаква връзка между обявеното отпадане на мерки в три стъпки и днешния протест на "Възраждане" срещу сертификата. 

По думите на вирусолога решението е взето след анализ на всички данни, които се обобщават на 14-дневна база. Установена е низходяща тенденция в броя на заразените, макар че все още той остава висок - над 1000 на 100 000 души население, подчерта проф. Аргирова и допълни, че смъртността и заетостта в интензивните отделения все още се запазват високи. Въпреки това, ако се установи тревожна тенденция пред следващите седмици, може да се забави следващото облекчаване на мерките, каза тя и отново изтъкна ниския брой хоспитализирани и починали сред ваксинираните, което според нея доказва ефективността на ваксините срещу тежко протичане на инфекцията.

Тя не отрече, че нито едно от предварително обявените от Кирил Петков условия за премахване на зеления сертификат не е изпълнено (бел. ред. 60% ваксинационен обхват или под 5% заетост на интензивните COVID отделения), но заяви, че се разчита броят на ваксинираните да се увеличи.

В тази посока е стартирала комуникационна кампания, най-вече с участието на общопрактикуващите лекари, за популяризиране на ползите от имунизацията срещу коронавирус сред пациентите им. Кампанията цели да се оборят неверните твърдения за COVID ваксините, подчерта проф. Аргирова.

По думите ѝ имунизираните срещу коронавирус у нас са 29,7% и целта е те да се увеличат с поне 10%. От поставените 800 000 дози, след като ваксинацията беше стимулирана от правителството, 9,5% са бустерни, допълни тя.

Проф. Аргирова коментира решението на ЕК антигенният тест да се признава наред с PCR за издаване на сертификат с думите: "Ние го признахме преди повече от година и бяхме третата страна в света, която направи това. Сега в Европа се обмисля и признаването на сертификата за антитела. Колкото и да е лоша здравната ни система, в нея има хора, които мислят работят и дори правят предварителни стъпки", завърши коментара си проф. Радка Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

4

Katz

23.02 2022 в 14:15

Радка - Цола Драгойчева на ковид кретенията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!