Проф. Аргирова: Новите мерки закъсняха, трябваше да се приложат през лятото

OFFNews 20 октомври 2021 в 14:23 1199 0

"Новите мерки и ограничения са закъснели. Това трябваше да се случи през лятото. Ако тогава го бяхме направили, сега щяхме да бъдем много по-свободни."

Това заяви по БНР проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към Министерство на здравеопазването.

Според проф. Аргирова, очакванията са да се намали броят на новозаразените. Тя цитира аналогичен опит от САЩ, при който с въвеждане на същите мерки и повишаване на броя на ваксинираните, ходът на епидемията е обърнат. Намалели са както новозаразените, така и приетите за болнично лечение и починалите от инфекцията.

"Много се радвам, че има опашки пред ваксинационните центрове. Единици са хората с тежки прояви, които не позволяват имунизация. Но ако тези случаи са описани в кратката характеристика на дадена ваксина, може да се приложа друга, при която няма същите противопоказания", обясни вирусологът.

По думите на проф. Аргирова доказателства за ефективността на ваксината се виждат всеки ден в болницата, в която работи: "От 60 души на легло само 2 са ваксинирани", посочи тя и допълни, че постковид синдрома също не бива да се подценява, защото създава трайни усложнения.

Тя съобщи още, че до дни ще бъде издадена заповед, с която сертификатът на ваксинираните ще бъде безсрочен, а на преболедувалите - 1 година.

"Бустерната доза не е необходимо да се прави на всеки, а в специални случаи, които са описани в препоръките на ЕМА, съобщи още проф. Аргирова.

Според нея масовият тест за антитела не е показателен за издаване на зелен сертификат, тъй като доказва наличието на антитела изобщо, а в случая са важни тези, които неутрализират коронавируса. Тя поясни, че клетъчният имунитет е достатъчен, дори да има спад в антителата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови