Проф. Александрова: Вероятно в България вече циркулират заедно Омикрон и Делта

OFFNews 08 януари 2022 в 09:55 2462 0

Снимка Архив/БТА

Вероятно в България вече циркулират заедно Омикрон и Делта, заяви пред НОВА вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Делта явно не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста. В много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно", заяви тя и обясни, че без конкретни данни не може да се каже дали Омикрон е преобладаващ и в България.

Тя коментира, че новият вариант е много по-заразен, включително и за децата. По думите ѝ не може да се каже към момента дали Омикрон е по-опасен за децата, отколкото останалите щамове.

Вирусологът коментира още, че страничните ефекти след ваксинация при деца най-често са болка на мястото на убождането, умора и главоболие. Тя аргументира твърдението си с доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу COVID-19 за деца

Проф. Александрова коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи на миокардит, след ваксинация при деца. "Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 000 000 дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови