Проф. Александрова: Ваксинирани макаци не си предават вируса

Според специалиста колективният имунитет не е реалистичен, вирусът ще се появява сезонно

OFFNews 25 март 2021 в 09:16 6717 0

Проф. Радостина Александрова

Обществото е далеч от колективен имунитет, а в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване - както грипа.

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за bTV.

Вече специалистите започват да гледат реалистично на въпроса с колективния имунитет. Сега на дневен ред идва темата възможно ли е това да се постигне по много причини: ваксинацията не става с толкова бързи темпове, колкото ни се иска, доста неравномерна е, а в Израел, където процентът ваксинирани е най-висок и половината от хората са ваксинирани, много хора от другата половина не са склонни на ваксинация, особено младите, добави професорът, като цитира публикация в сп. "Лансет".

За момента единственият ни печеливш ход е ваксината, обобщи тя.

По думите ѝ нови варианти антивируса ще продължат да се появяват, защото такава е природата на вирусите. Но с течение на времето коронавирусът ще се превърне във вирус, с който сме свикнали да живеем - като грипните вируси.

Един от големите въпроси сега е дали ваксинираните хора могат да предават вируса. При макаци прилагането на ваксини е намалило рязко предаването, цитира тя научно изследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови