Проф. Александрова: Няма начин PCR тестът да сбърка грип с коронавирус

OFFNews 30 юли 2021 в 10:16 1981 0

"По никакъв начин PCR тестът не може да сбърка два вируса. Грипният и COVID-19 вирусът са съвсем различни. Този метод на изследване е много чувствителен, усъвършенства се непрекъснато и не може да стане грешка", това каза по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ разпространяваната в последните дни информация, че има подобно становище на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ не отговаря на истината.

Тя уточни, че има тестове, които откриват едновременно двата вируса, и се използват в сезоните, когато има широко разпространение на респираторни инфекции.

Проф. Александрова подчерта, че маските (според вида им) все още са средство, което предпазва между 30 и 70% от заразяване с COVID-19. Това е научно обосновано, подчерта вирусоложката. Препоръчително е да се носят в закрити помещения с много хора, макар всички вече да са настроени ваканционно, посочи професорката от БАН.

Тя коментира ситуацията във Великобритания, където при 53% ваксинирани възрастни има вълна, предизвикана от Делта варианта и страната е в червена зона:

"Във Великобритания, която е в окото на бурята, случаите се удвояват на седмица. Отпуснаха се всички мерки, макар че имаше експерти, които предупредиха, че 53% ваксинирани не са достатъчно. Но това, което прави впечатление, че броят на тежките и смъртните случаи е изключително нисък."

Според проф. Александрова вирусът ще остане с нас, "въпросът е да свикнем с него". В страните с повече ваксинирани не се стига до драма при нова вълна, посочи тя и уточни, че повечето от случаите на хора заразени след ваксинация са от рискови групи, с тежки придружаващи заболявания или имунодефицити, затова се обмисля реваксинация за тези лица.

Все още у нас няма такова решение на здравните власти, допълни вирусоложката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!