Проект: Без карантина за ваксинирани срещу варицела деца

Здравното министерство предлага и 7 дни изолация за контактните лица на заразени с менингококова болест

Янка Петкова 03 октомври 2022 в 13:10 1655 0

ваксинация дете

Снимка Getty Images

ваксинация срещу варицела

Ваксинираните срещу варицела деца няма да се поставят под карантина, а ще посещават детска градина или училище. Това гласи промяна в наредба № 6 за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система, която предлага екипът на министър Асен Меджидиев.

Измененията в проекта са продиктувани от проучвания за ефективността на ваксината срещу варицела, която е 96% при деца с поставена една доза. Имунизираните с една доза поне 30 дни преди контакта могат да посещават детска градина или учебни часове, дори ако има заразено дете в същата група или клас, или е болен техен близък вкъщи.

Ваксината срещу варицела у нас все още е препоръчителна Тя е задължителна и безплатна в 13 страни от ЕС.
С изменението, което предлага здравният министър, правилата у нас ще уеднаквят. Сега ваксинираните срещу морбили и рубеола деца могат да посещават градина или училище при контакт.

С други промени в наредбата се предвижда заразените, които не са ваксинирани, да се поставят под карантина с предписание от Регионалната здравна инспекция, като преди това личният лекар е преценил дали е нужна изолацията.

Ако на болния е необходимо да се направят медицински изследвания или прегледи, трябва да се обади по телефона на съответната регионална здравна инспекция, че ще излезе. Карантинираният трябва да посочи за колко време е излязъл и в кое лечебно заведение отива за преглед или изследване. Задължително се карантинират близките, контактни на болните.

В наредбата е указано, че дори да не са им наложени ограничителни мерки, болните трябва да се самоизолират, за да не заразят околните.

Здравното министерство променя и правилата за карантина при менингококова болест в детска ясла, градина или училище. При такива случаи контактните се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни.

Проектът е предложен за обществено обсъждане до 30 октомври. С пълния текст на наредбата и мотивите към нея можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови