Продуктите, които най-добре защитават очите

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 11:45 1783 0

Снимка Pixabay

Макар човекът да има 5 сетива, зрението вероятно е най-ценното сред тях. Кои продукти подпомагат очното здраве, пише The Healthy Site.

Яйца

Те съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк, които са много важни за здравето на очите. Действат като филтри за очите и блокират вредните ултравиолетови лъчи, както и други потенциално опасни лъчения. Като антиоксиданти те неутрализират вредите, причинени от свободните радикали, тъй като окислението води до образуване на свободни радикали, замъглява лещите на очите и уврежда ретината.

Рибата

Морската пъстърва и другите видове мазна риба съдържат Омега 3 мастни киселини, необходими за здравината на ретината. Освен това здравословните мазнини предотвратяват сухотата на очите. Изследвания показват, че рибеното масло има благоприятен ефект върху т. нар. „сухо око, катаракта (перде на окото) и дегенерация на макулата (нарушено зрение).

Сушени плодове и ядки

Бадемите, стафидите и смокините са истински еликсир за очите. Влакната и витамините в тези продукти ускоряват процесите на храносмилане и извеждат токсините от организма. Проучвания доказват, че витамин D, който се съдържа в тези продукти, оказва благоприятен ефект в борбата със стареенето на окото и действа като мощен антиоксидант. Консумирането на храни богати на витамин D действа ползотворно на хората, предразположени към очни заболявания.

Портокалите

Витамин С е крайно важен за здравето на очите. С високо съдържание на този витамин са цитрусовите плодове и зеленчуците. Витамин С има ключова роля за здравината на кръвоносните съдове на очите. Оказва благоприятен ефект върху забавянето на развитието на катаракта и осигурява защита на очите срещу дегенерация на макулата.

Морковите

Един от най-богатите на витамин А и бета каротин зеленчуци. Витаминът предпазва очната ретина и възпрепятства нощната слепота. Бета каротинът предотвратява инфекциите на очите и други сериозни увреди на зрението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови