Пристигнаха над 57 000 ваксини на Oxford University/AstraZeneca

OFFNews 11 юни 2021 в 16:24 865 0

57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca пристигнаха днес у нас, съобщиха от здравното министерство.

Доставката на векторната ваксина идва на фона на слаб интерес към препарата. По-рано от здравното министерство обявиха, че около 150 000 дози от оксфордската ваксина ще бъдат предоставени като дарение на съседни държави. 

"Към нас има отправени искания от Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За съжаление се оказа, че процедурата е много тежка. Изисква съгласуване с ЕК и фирмата-производител, независимо дали ще дариш ваксините, или ще ги продадеш. Отнема дълъг период от време, но желанието ни е да помогнем", посочи преди дни здравният министър Стойчо Кацаров. 

Той уточни, че страната разполага с достатъчно ваксини за задоволяване на вътрешните потребности и призна, че от българска страна е била отправена молба за отлагане на планираните доставки, тъй като ваксинацията върви бавно.

Вчера бяха получени 12 000 дози препарата на Johnson and Johnson. Доставените количества са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Към еднодозовата ваксина има интерес, тъй като веднага с поставянето ѝ се издава и сертификат.

Над ваксината на Johnson and Johnson "няма стигма" обясни по-рано д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз, и посочи, че причините за отдръпването от ваксината на Oxford University/AstraZeneca са психологически. Интересът е спаднал след временното спиране от употреба на препарата заради съмнения за тромбози. Въпреки уверенията на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна и подобни нежелани ефекти са изключително редки, много държави спряха прилагането ѝ.

Следващата доставка на ваксини у нас се очаква в понеделник, 14 юни, от производителя Pfizer/BioNTech – 186 030 дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews