Приеха Националната програма за майчино и детско здравеопазване 2021-2030

Предвижда се изграждане на 26 резидентни интегрирани здравно-социални услуги за деца с увреждания

OFFNews Последна промяна на 07 април 2021 в 17:36 1233 0

Министерският съвет прие Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

Като фокус са изведени активната промоция на здраве, повишаването на качеството и обхвата на медицинските грижи, подобряването на компетенциите на медицински и немедицински специалисти, развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги с цел превенция на усложненията при деца с хронични заболявания и увреждания.

През последните години се наблюдава трайна тенденция към ежегодно понижаване на коефициента на детската смъртност, като нивото за периода 2014 - 2018 г. намалява от 7.4 на 1 000 живородени деца до 5.6 за 2019 г.

Приоритетите на Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г. са определени въз основа на анализ на здравно-демографските данни и идентифицираните предизвикателства в областта на майчиното и детското здраве. 

За реализацията на целите ще допринесе изграждането на Национална педиатрична болница, разширяването дейността на Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве, както и създаването на Центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ) във всички области на страната. Предвижда се и изграждането на 26 резидентни интегрирани здравно-социални услуги за деца с увреждания, които имат нужда от постоянни медицински грижи, както и за деца с високорисково поведение, пише в решенията на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови