Прибраха учениците от Италия. Всички са в добро състояние

Първи случай на коронавирус в Румъния

OFFNews 27 февруари 2020 в 06:58 1462 0

Снимка Сергей Антонов, архив

20 ученици и 4 техни преподаватели от Каварна бяха транспортирани с правителствения „Еърбъс“, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние.

На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

В чужбина

Румъния потвърди първи случай на коронавирус в страната, предава Ройтерс. Мъж от южния румънски град Горж е дал положителна проба за вируса.

„Мъжът е бил в директен контакт с италиански гражданин, който е пътувал до Румъния по-рано този месец”, каза румънският здравен министър Виктор Костаче.

Мъжът е в добро общо състояние и е трансфериран в инфекциозна болница в Букурещ. Всички членове на неговото семейство са дали отрицателен резултат за вируса, добави Костаче.

Германия е в началото на епидемия от коронавируса, след като появилите се нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай. Това обяви на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Появата на пет нови случая на коронавируса в западните и южните части на Германия, с които носителите на заразата в страната стават около 20, означава, че болестта навлиза в нова фаза, каза министърът.

"Веригите (за предаване) на инфекцията вече са отчасти непроследими и това е нещо ново", заяви Шпан. По думите му голям брой хора са контактували с пациенти и това е "голяма промяна" спрямо 16-те досегашни пациенти, при които "веригата можеше да бъде проследена назад до източника Китай".

Министърът прикани хората все пак да не изпадат в излишна паника и отбеляза, че "не всяко кашляне е случай на коронавирус". Според него в Германия има достатъчно изолатори в болниците, ако се наложи да бъдат приемани голям брой заболели.

За заразени с коронавирус съобщиха от Хърватия и Гърция. Регистриран е и първият случай в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови