Препоръки на СЗО за реакция при високи температури

OFFNews 01 август 2019 в 14:00 1760 0

Снимка Pixabay

Климатичните промени са причина за все повече здравословни проблеми при хората. Това е тенденция, която ще става все по-интензивна през следващите години, затова и Световната здравна организация е създала бюлетин, с препоръки за мерките, които могат да се вземат при продължителни периоди на необичайно високи температури.

Периодите на жега, които продължават по няколко седмици, възникват един след друг и водят до значително повишаване на смъртността сред населението. В отговор на въздействието на високите температури в човешкия организъм възникват редица физиологични реакции, които нерядко довеждат до влошаване на хроничните заболявания, преждевременна смъртност и инвалидност.

Освен традиционните мерки по охлаждане на помещенията и предпазване от вредните слънчеви лъчи, експертите на здравната организация предлагат и система от мерки за първа помощ, ако ние или хората около нас се почувстваме зле.

Ако ни се вие свят, усетим слабост, тревога или силна жажда и главоболие, е препоръчително незабавно да потърсим медицинска помощ, да се придвижим до прохладно място и да измерим температурата си.

Изолирането в хладно помещение е наложително и ако почувстваме болезнени мускулни спазми (преди всичко в долните и горните крайници, в областта на стомаха, които се появяват често при продължителна физическа работа).

Пиенето на вода или разтвор за хидратиране, съдържащ електролити (физиологичен разтвор), компенсира частично загубата на течности.

Ако спазмите, следствие от топлината, не спрат или се появят други необичайни симптоми, трябва незабавно да потърсим медицинска помощ.

Ако някой от хората наоколо има подобни симптоми – суха и гореща кожа, гърчове, загуба на съзнание, незабавната медицинска намеса е задължителна. Какво можем да направим до идването на спешната помощ:

- да поставим пострадалия в хоризонтално положение, краката трябва да са малко по-нависоко;

- да сложим охлаждащ компрес на шията и под мишниците;

- да осигурим приток на свеж въздух;

- да напръскаме лицето с вода (със стайна температура);

- ако има възможност – да измерим температурата на тялото;

- да не даваме медикаменти, съдържащи ацетилсалицилова киселина или парацетамол;

- ако пострадалият е в безсъзнание – да го положим да лежи на една страна.

Тези препоръки са включени в пълния набор от мерки за различните целеви аудитории и са издадени от Европейското регионално бюро на СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!