Препоръки към ревматично болните: Не спирайте хидроксихлорохина по време на пандемията

Естествено раждане за бъдещите майки, за да се избегнат възможни усложнения от операцията, препоръчват от Българското дружество по ревматология

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2020 в 14:35 1339 0

Без спиране на кортикостероидите, както и хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин по време на лечението от COVID-19 за ревматично болните препоръчват от Българското дружество по ревматология. Специалистите подготвиха препоръки към пациентите с ревматологични заболявания по време на пандемията от коронавирус.

Според тях пациенти с ревматични заболявания, безсимптоми на COVID-19, които са били в контакт със SARS-CoV-2-позитивно лице, трябва да бъдат тествани за SARS-CoV-2 като започнатото лечение с ксБМАРЛ, бБМАРЛ, JAK-инхибитори, глюкокортикоиди, НСПВС и антиостеопоротични средства не се прекъсва. Въпросните медикаменти (без хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин) се спират само при потвърдена инфекция. Специалистите съветват обаче, дори и в тези случаи лечението с кортикостероиди да продължи.

Специално внимание се обръща на пациентите със системни ревматични заболявания (активен лупус, активен васкулит, активна системна склероза), лекувани с циклофосфамид или глюкокортикостероиди. При тях трябва да се помисли за профилактика на пневмоцистната пневмония - PJP (заболяване, което се получава понякога при болни с потиснат имунитет). Това състояние може да бъде клинично сгрешено с пневмония COVID-19, а може и да се очаква съжителство на двете пневмонии.

Препоръките обхващат и бъдещите майки, които имат ревматични заболявания. При тях е за предпочитане раждането да става по естествен път (с евентуално инструментално подпомагане), за да се избегне изтощението на майката и ненужни хирургически усложнения при вече болна пациентка. Новородените деца от SARS-CоV-2 позитивна пациентка пък следва да се изолират за период от 14 дни и през това време не е желателно да бъдат кърмени.

С новите препоръки Българското ревматологично дружество дава възможност на комисиите за издаване на протоколи за биологични лекарства и JAK инхибитори да издават документите за срок до 12 месеца. Условието е да има писмена консултация от лекуващия ревматолог за продължаване, спиране или промяна на лечението.

Най-важното ни послание към пациентите е, че консултацията с лекуващия ревматолог не може и не бива да бъде отлагана за повече от половин година. При този тип заболявания дори и 2-3 месеца без медицински надзор могат да доведат до тежки усложнения, обяснява проф. Стоилов, който е и председател на Българското ревматологично дружество.

Той уточнява, че в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще се съобразят със заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием, но никой пациент в усложнено състояние няма да бъде върнат. Лекарите са готови и за онлайн консултации, както и такива по телефона.

Препоръките са базирани на изводите и наблюденията на двете основни ревматологични организации: Еuropean League Against Rheumatism (EULAR) и American College of Rheumatology (ACR). В подкрепа на тези препоръки British Society for Rheumatology (BSR) и Australian Rheumatology Association (АRА) също приеха алгоритми за поведение при инфекция с COVID-19. Това съобщи проф. Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови