Премиите не са за всички, ето кои медици ще получат по 1000 лева

OFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 16:59 8386 1

Снимка Александра Маркарян

Не всички медици на първа линия в спешната помощ ще получат обещаните от премиера 1000 лв. над заплатите. 

Според писмо на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева до директорите на спешните центрове в страната - с копие от което OFFNews разполага, за да се сдобият с обещаната от премиера премия, служителите трябва да отговарят на определени условия.

Те трябва да са работили минимум 12 часа по график и да са участвали пряко в обслужване на болни с коронавирус или със съмнение за такъв.

Другото условие е в съответното населено място да има доказани случаи на коронавирус или съмнение за такива.

От писмото става ясно още, че Министерството на здравеопазването е сключило договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020" в изпълнение на Проект за подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19. 

Според медици от съсловието подобно разграничение в заплащането на спешния персонал е недопустимо, тъй като никой не може да докаже дали болният, когото обслужват по време на дежурството си, не е с коронавирус, дори да няма видими симптоми за това.

Заради нарастващото разпространение на инфекцията и невъзможността да бъде контролирана, бяха въведени редица рестриктивни мерки. Вследствие на това се оказа, че екипите на спешната помощ обгрижват голяма част от пациентите, които не могат да посещават личните си лекари, заради инструкциите на МЗ при определени симптоми да им звънят по телефона. Единствените длъжни да се отзоват при позвъняване са спешните екипи.

Въпреки това, според горепосочените условия една част от работещите в ЦСПМ в страната няма да получат премия от 1000 лв. въпреки категоричните уверения на премиера: "Ще дадем по 1000 лв. на медиците от първа линия".

Остава въпросът защо всички служители на центровете за спешна медицинска помощ не са на въпросната първа линия по заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

31.03 2020 в 17:36

Давам 50 милиона за медицинските сестри... Да ви е познато?
Няма тестове.. Ама за приемане в спешното ви се искат ТЕСТОВЕ за коронавирус.. Ама бързите за там не важат..
Щото единствено НОЩ-а требе да казва колко са заразените, болните..
Щото иначе току виж цъфнала истинската картина.. На УЖ грижата ни за матряла и маргиналите..
 
X