Предложение: В жълтите зони да се върнат маските в градския транспорт и здравните заведения

Д-р Александър Симидчиев ще предложи въвеждането на мерките още днес на здравното министерство

OFFNews 05 юли 2022 в 11:10 601 0

д-р Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС

"Започва нова здравна криза, заражда се нов пик. За да го контролираме, трябва да започнем сега. Задължително трябва да се носят маски в здравни заведения, където има "жълт код" - София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на МЗ". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България".

Според него профилактиката с маска струва много по-малко от лечението.

Ако не започнем да решаваме проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Така няколко пъти. При срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко, обясни пулмологът.

По думите му не бива да мислим само за индивидуалното здраве, а за заплахата пред общността.

"Нищо няма да се промени с нови избори, има едно циклене, трябва да седнем и да говорим. Трябва да намерим общи цели, по които мнозинството да постигне съгласие", подчерта той. И определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка.

Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да седим повече навън и да избягваме места, където са струпани много хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови