Предложение: Инсулинът на децата с диабет да се съхранява в медицинските кабинети на училищата

OFFNews 28 септември 2023 в 10:15 586 0

диабет

Снимка Pixabay

Контрол на децата с диабет тип 1 в училищата

Инсулинът на учениците с диабет тип 1 да се съхранява в медицинските кабинети в училищата, предлагат родители. Според тях така ще може да се контролира какви единици инсулин си поставят децата.

Според директора на дирекция "Здравеопазване" в Столична община д-р Моника Чеуз това не е проблем за учебните заведения, тъй като всички са снабдени с хладилници, в които може да се съхранява инсулинът. Тя каза още, че се очакват промени в Наредба 3, която регламентира правата на медицинските специалисти в училищата.

"Вероятно до седмица проектът на наредбата ще бъде предложен за обществено обсъждане", съобщи д-р Чеуз.

По думите ѝ в учебните заведения в общината работят 230 медицински специалисти. Тези училища, в които се обучават по-голям брой ученици, имат по две медицински сестри, които са на двусменен режим, обясни тя. "Те наблюдават всички деца с хронични заболявания, не само тези с диабет", подчерта представителката на Столична община.

"При деца с инсулинова зависимост ние имаме постаянна връзка с родителите, имаме телефоните им, при всеки проблем се свързваме с тях", обясни Даниела Николова, една от медицинските сестри в 18 СОУ "Уилям Гладстон", където се обучават над 2000 ученици.

Оказва се обаче, че не във всички училища е така.

Дъщеря ми беше на 7 години, когато отключи диабет. Малко трудно започнахме училище, тъй като медицинският персонал категорично отказа дори да осъществява някакакъв контрол върху това какви единици инсулин си поставя. Това наложи много бързо да минем на помпена терапия, която позволява по-лесно изчисляване на инсулина. Много ми помогна класната ръководителна на дъщеря ми, на която аз се обаждах, казвах колко инсулин трябва да постави, детето го набираше на помпата, а тя потвърждаваше, че е набрало съответното количество, разказва Емилия Варелова, майка на дете с диабет.

Тя сподели, че проблемът вече има решение.

Скоро се виждахме с медицинската сестра и с класната и направихме план за действие в училище за дечицата с диабет, защото са няколко – какво трябва да се прави при хипогликемия, как да им помагат при поставянето на инсулина. Децата са обучени сами да се справят, но имат нужда от контрол. За мен е редно писалките (за поставяне на инсулин) да стоят в медицинския кабинет, в хладилник, и детето да си поставя инсулин под надзора на специалиста, категорична бе майката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика