Предложение: и личните лекари да издават безплатни рецепти за COVID-19

Пациентите с фалшив сертификат, които се лекуват в болница, трябва да си плащат, смята управителят на НЗОК

OFFNews 19 октомври 2021 в 09:43 2666 0

Снимка Архив/БТА

"Ще предложа на Надзорния съвет на НЗОК и личните лекари да могат да издават безплатни рецепти за домашно лечение на коронавирус". Това съобщи по БНР управителят на здравния фонд проф. д-р Петков Салчев.

Той уточни, че това е било обсъдено на срещата в Министерство на здравеопазването вчера.

По думите на Салчев има натиск върху болниците, има и повишени разходи най-вече за консумативи, точна затова, превантивно, клиничната пътека за лечение на коронавирусна инфекция е увеличена от 1200 на 1400 лв, това подпомага лечебните заведения, каза той.

Управителят на НЗОК съобщи, че плащанията спрямо миналата година са увеличени почти двойно със 179%:

"В края на месеца трябва да седнем и да обмислим как средствата в болничната и извънболничната помощ да бъдат насочени за поемане на нарасналите разходи", добави той.

Според него свободни легла за пациенти с коронавирус и в страната, и в столицата има, но на отделни места липсва добра организация, не е добър и триажът на пациентите. 

По думите на Салчев, сигналите, че много от болниците не могат да увеличат леглата за COVID пациенти, не отговарят на истината. Той подчерта, че по мнение на медици използването на кислорода нерядко е превантивна мярка и е необходимо по-точно да се преценява който да бъде включен. 

Парите за работещите на първа линия са изплатени, закъснението е наваксано, съобщи още управителят на НЗОК, нещо повече - бонусите не са 1000, а 1200 лв. за лекарите, които работят в COVID отделенията на пълен работен ден.

Няма опасност парите на Касата да не стигнат, увери проф. Салчев.

"До момента на болниците сме изплатили 1 млрд. и 394 млн.лв., само за COVID-19. 224 млн. лв. са преведени за работа в неблагоприятни условия. Имаме желание, и се водят разговори, средствата до края на годината да бъдат пренасочени така, че да отговорят на потребностите на лечебните заведения. В момента за лечение на тежкоболен пациенти НЗОК плаща по 750 лв. на ден", посочи шефът на Касата.

Според него неваксинирани пациенти с фалшив сертификат, които се лекуват в болница, трябва да плащат лечението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови