Предлагат задължителна ваксина срещу варицела

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 18:00 1946 0

Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, като една от главните промени е ваксината срещу варицела да влезе в него и съответно да стане задължителна. 

Предложението беше обсъдено по време на кръгла маса на тема: "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания", организирана от Българското сдружение по иновативна медицина.

Те изтъкнаха, че от варицела годишно у нас се разболяват около 30 000 души и в някои случаи води до сериозни усложнения и хоспитализация. По думите им обаче преди това трябва да се направи ясна преценка коя ваксина да се използва и на каква възраст е най-добре да се поставя.

Коментирано беше и предложението за въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и отмяната на още един от приемите на ваксината срещу туберкулоза.

Сред обсъжданите теми беше още предстоящият грипен сезон и необходимостта от предпазни мерки. Медиците препоръчват поставяне на противогрипни ваксини, което е добре да се случи в края на септември и началото на октомври, като това се отнася особено за хората над 65-годишна възраст и всички възрастни и деца, страдащи от хронични заболявания. Експертите изтъкнаха и високият риск от усложнения при бременни жени и медицински специалисти. 

Бяха представени данни за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни от ЕС и за относително високата смъртност от грип навсякъде по света. За разлика от някои държави, като Холандия и Великобритания, където ваксинационното покритие срещу грип при рисковите групи достига 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи - под 2%.

Бяха обсъдени и необходимостта и възможността от изготвянето и приемането на Национална програма за развитие на имунопрофилактиката в България, която да включва и мерки за предпазване от сезонния грип.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !