Предлагат продължаващото медицинско образование да е задължително

OFFNews 24 ноември 2023 в 15:52 1083 0

медицина

Снимка Pixabay

Шести национален конгрес на БЛС

Лекарският съюз ще предложи продължаващото медицинско обучение да стане задължително. Това каза проф. Милена Станева, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по време на Шестия национален конгрес на съсловната организация.

По думите ѝ продължаващото медицинско обучение е задължително в Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Словения и Холандия. В България продължаващото медицинско обучение е доброволно, както е и в Кипър, Дания, Естония, Малта, Португалия, Испания, Швеция, Люксембург и Белгия. В Гърция, Латвия, Румъния, Норвегия, Литва и Хърватия продължаващото медицинско обучение е в двете форми, каза още тя, цитирана от БТА.

Продължаващото обучение е хаос, на много места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и недопустимо, каза акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София. Според наблюдението му, включително и на отлично организираните от фармацевтичните компании симпозиуми, 40-50% от българските лекари не ходят на тях.

За продължаващото медицинско обучение трябва да има подкрепата на Министерството на здравеопазването и на политиците, каза още той. Ако не го направим задължителен този процес, той отново ще се размие, допълни акад. Трайков.

От страна на Медицинския университет по отношение на продължаващото медицинско обучение ще имате пълно съдействие, увери акад. Трайков. Ако продължаващото обучение не стане задължително и не носи съответните кредити, неговата посещаемост би била минимална, каза още акад. Трайков и допълни, че медицинските сестри също имат желание да посещават подобни форуми.

Продължаващото медицинско обучение трябва да се въведе плавно, след като предварително се изготвят всички критерии кой и как ще го извършва, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Всяко необмислено действие компрометира и най-доброто начинание, допълни той.

Начинът на акредитиране трябва ние да го предложим на законодателя, каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Предлагаме всички – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите, каза още д-р Маджаров.

Утре, в рамките на конгреса, в присъствието на министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Христо Хинков, както и на народни представители ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество. По време на подписването на меморандума ще се обсъди необходимостта да се инициират законови промени, за да може продължаващото медицинско обучение да стане задължително, каза още проф. Станева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови