Преддиабетното състояние увеличава вероятността от лош изход при коронавирус

OFFNews 26 август 2020 в 10:42 2581 0

Снимка Pixabay

Американските лекари установиха, че постоянно високата кръвна захар и други прояви на преддиабетно състояние утрояват вероятността от смърт от COVID-19, дори при липса на диабет, съобщи ТАСС.

"Всички тези фактори, включително затлъстяването, диабетът, преддиабетът, високото кръвно налягане и високия холестерол, значително увеличават вероятността от смърт. Колкото повече такива диагнози има един пациент, толкова повече са рисковете за лош изход от заболяването", пише д-р Джошуа Денсън от университета Тулейн в Ню Орлиънс в сп. "Diabetes Care", цитиран от БТА.

През първите седмици след разпространението на COVID-19 в Китай лекарите и биолозите откриха, че SARS-CoV-2 много по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни заболявания и пушачите. Учените установиха, че сърдечните проблеми увеличават вероятността от смърт на пациенти с коронавирус с повече от четири пъти, а затлъстяването и диабетът - от три до пет пъти.

Точните причини за това все още не са известни, но учените предполагат, че наднорменото тегло, проблемите със захарния метаболизъм и нарушенията в работата на сърдечно-съдовата система по специален начин променят функционирането на имунната система, правейки организма по-податлив на развитието на възпаление и спонтанната поява на кръвни съсиреци в съдовете.

Денсън и неговите колеги откриха нови доказателства за тази хипотеза, както и друг рисков фактор, който утроява вероятността от смърт от коронавирусна инфекция, изучавайки медицинската история на близо триста пациенти, приети в университетска клиника с диагноза COVID-19 през март-април тази година.

Повече от половината от жертвите на коронавируса страдат от хипертония, затлъстяване, преддиабет или диабет и високи нива на холестерол в кръвта. Това позволи на лекарите да проучат подробно как тези рискови фактори влияят върху вероятността от смърт или усложнения при зараза с вируса SARS-CoV-2.

Последващият анализ показа, че наличието на метаболитни проблеми, предшестващи развитието на диабет, драстично влошава хода на заболяването. Пациентите с преддиабетно състояние два пъти по-често стигат до интензивно лечение и вероятността да бъдат поставени на белодробна вентилация е 2,5 пъти по-голяма. Три пъти по-често те развиват синдром на остър респираторен дистрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови