Преболедувалите COVID-19 с по-траен имунитет срещу Делта от ваксинираните

OFFNews 20 януари 2022 в 16:00 1790 2

Снимка Pixabay

Преболедувалите COVID-19 имат по-добра защита срещу Делта варианта от ваксинираните, показват резултатите от американско проучване, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според учените това дава основание да се смята, че естествено придобитият имунитет е по-силен ваксинационния срещу тази разновидност на новия коронавирус. Изводът е на здравни експерти от щатите Калифорния и Ню Йорк, където е направено проучването. Общото им население представлява 18 процента от това на САЩ.

Данните са от периода между май и ноември миналата година, когато вариантът Делта беше доминиращ в страната. Авторите изрично подчертават, че проучването е направено преди да бъде одобрено поставянето на бустерна доза от ваксина срещу COVID-19.

Защитата срещу Делта е най-висока при хора, които са преболедували и ваксинирани, а най-ниска - при тези, които нито са срещали с вируса, нито са имунизирани срещу него, сочат данните от проучването.

Въпреки това ваксинацията остава най-сигурната стратегия срещу COVID-19, сочи докладът, публикуван от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

"Доказателства в този доклад не променят препоръките за ваксинация", заяви д-р Бен Силк от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и един от авторите на документа.

Преболедуването на COVID-19 със симптоми създава известен имунитет, но все пак е много по-безопасно да получите защита след ваксинация, а не след инфектиране", е мнението на имунолога Джон Уери от университета на Пенсилвания.

Експертите отбелязват, че данните от проучването може да са повлияни от множество фактори, сред които възможно намаляване на ефективността на ваксината с течение на времето при много хора, спазването на противоепидемичните мерки и други.

Освен това тези, които категорично отказват да се ваксинират, е малко вероятно да бъдат тествани и проучването включва само лабораторно потвърдени случаи, добавя имунологът Уери.

Резултатите от изследването не се отнасят за варианта Омикрон на новия коронавирус, с който в момента са заразени 99,5% от инфектираните в САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови