Повече прегледани пациенти в малките населени места, отчетоха от ББА

OFFNews 19 декември 2022 в 11:57 401 0

преглед

Снимка ББА

Социална програма "Забавно лято, грижовна есен"

С 40% повече са пациентите, прегледани по програмата „Забавно лято, грижовна есен“ през тази година, в сравнение с 2021 г. По време на кампанията със специалист са се консултирали 1992 души от тютюнопроизводителни райони в страната.

Специалистите, които се включиха в тазгодишното издание, са от лечебни заведения, членове на Българската болнична асоциация.

През есента на 2022 г. бяха прегледани възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в областите Русе, Силистра, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември.

Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести проведоха прегледи по места според заявените нужди.

Прегледите се осъществиха от медици от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Света София“, София и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА.

1202 (60%) от преминалите консултация са ходили на лекар специалист през последната година. 63% от установените им заболявания са били потвърдени по време на прегледите.

Новите случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8%. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

Специалистите са назначили лабораторни изследвания, рехабилитация, хранителен режим, стационарно лечение, насочили са за оперативно лечение или са коригирали досегашна терапия на пациенти от посетените региони. 

В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони на страната - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен от 2015 г. насам. От старта си през 2015 г. тя се развива в 26 малки населени места, в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона.

Над 3 250 деца между 7 и 14 г. се включиха в образователно-приключенските академии и 117 учители бяха обучени в иновативни преподавателски методи. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,3 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови