Португалският здравен министър подаде оставка след временно закриване на спешни звена

Марта Темиду беше в основата на успешната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в страната

OFFNews 30 август 2022 в 14:46 811 0

бременност

Снимка Unsplash

Въпросните звена затворили само за лятото, тъй като заради отпуските нямало достатъчно лекари

Португалският здравен министър Марта Темиду подаде оставка след остри критики срещу решението ѝ временно да закрие звена за спешна акушерска помощ, довели до случаи на криещо рискове прехвърляне на бременни жени между болници, предаде Ройтерс.

Министерството на здравеопазването съобщи, че Темиду е решила да се оттегли, защото "е осъзнала, че вече не са налице необходимите условия за оставането ѝ на поста".

Премиерът Антониу Коща обяви, че е приел оставката и благодари на Темиду за работата ѝ, част от която беше организирането на успешната кампания за ваксинация срещу КОВИД-19.

Правителството реши въпросните звена за спешна акушерска помощ временно да затварят врати, особено през уикендите, защото няколко болници, част от които са те, не разполагат с достатъчно лекари в сезона на летните отпуски.

Опозиционни партии и общини веднага разкритикуваха министърката, защото бременните жени понякога са принудени да пътуват до далечни болници, което може да се окаже опасно.

Темиду подаде оставка броени часове след като се появиха съобщения, че в събота бременна жена е починала от сърдечен арест при прехвърлянето й с линейка от най-голямата лисабонска болница "Санта Мария" в друго лечебно заведение в столицата поради липса на свободни места в отделението по неонатология.

Темиду стана министър на здравеопазването през октомври 2018 г., а миналата година според социологическите проучвания беше един от най-популярните членове на правителството благодарение на успешната ваксинационна кампания срещу ковид.

В последно време обаче одобрението за нея намаля заради кадрови и други проблеми в много от държавните болници и след като хиляди лекари представиха така наречения отказ от поемане на отговорност с мотив лоши условия на труд и крайна преумора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews