Порция листни зеленчуци всеки ден подмладява мозъка

OFFNews 13 март 2023 в 15:17 2014 0

салата

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Чикаго

Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно може да намали риска от деменция и да подмлади мозъка, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им.

При по-голяма консумация - седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си - само една или по-малко порции седмично.

Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.

Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област - като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни - се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад, каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета "Ръш" в Чикаго.

В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови