Поне 300 лв. месечно към заплатата си ще получават медиците от спешната въздушна помощ

OFFNews 18 май 2023 в 15:23 1256 0

медицински хеликоптер

Снимка Pixabay

Спешна въздушна помощ

На работещите в Центровете за спешна въздушна помощ ще се изплаща допълнително възнаграждение за специфични условия на труд при участие в поне един полет в съответния месец, в размер не по-малък от 300 лв. месечно.

Възнаграждението е регламентирано в Проект на Правилник за устройството и дейността на Център за спешна медицинска помощ по въздух, изготвен от Министерството на здравеопазването.

За поддържане на спешната помощ във въздуха ще са необходими 8 500 000 лева годишно, прогнозират от здравното ведомство.

Центърът за спешна медицинска помощ ще е с непрекъснат, денонощен режим на работа. Проектът предвижда персоналът да е от 68 души, ръководен от директор, назначен след спечелен конкурс.

Дейността ще се извършва от централа със стационарни диспечерски екипи и мобилни спешни екипи. Координационната централа ще осигурява оперативното ръководство при оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, като ще възлага изпълнението на екип за спешна медицинска помощ по въздух.

В какви случаи ще се използват екипите на HEMS

Центърът ще оказва спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица при катастрофи и по време на транспортирането; ще превозва медицински специалист или екип при необходимост при донорски ситуации; ще осигурява медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването при необходимост от придружаване.

Предвижда се той да бъде използван и като учебна база на специализанти по спешна медицина и продължителна квалификация на медицински специалисти.

Какви екипи включва центърът

Дейността на центъра се осъществява от стационарни диспечерски екипи в координационната централа; мобилни спешни екипи: реанимационни екипи; лекарски екипи; долекарски екипи; домедицински екипи. 

Как ще изглеждат вертолетите

Вертолетите, с които се оказва спешната въздушна помощ, носят специфична окраска и маркировка. Хеликоптерите ще бъдат бели, с жълт покрив и светлоотразителни ленти по вратите и синя отразителна емблема „Звезда на живота“ (Star of Life). Надписа "Спешна медицинска помощ" ще бъде разположени върху жълтите ленти на двете врати.

Общественото обсъждане ще бъде проведено в съкратен срок от 14 дни, за да се осигури време за структуриране на центъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!