Походката ви се променя? Изследвайте витамин В12

OFFNews 07 юли 2021 в 13:56 854 0

Снимка Pixabay

На витамин В12 приписват множество важни функции в организма и основната сред тях е поддържането на правилното образуване на червените кръвни клетки, неврологичните функции на организма и синтеза на ДНК.

Недостигът на този витамин може да предизвика редица тревожни промени. Един от най-сериозните сред тях е затрудненото придвижване заради увреждане на периферната нервна система, пише Medical News Today.

Изтръпването на долните крайници и ходилата може да затрудни самостоятелното ходене. Възможно е хората с този дефицит да имат намален мускулен тонус и по-слаби рефлекси.

Недостигът на витамин В12 може да предизвика и увреда на нервната система, което влияе върху движенията на краката и походката. Това, от своя страна, води до нарушено равновесие и често падане.

Дефицитът на витамин В12 може да се развива бавно, в резултат на което симптомите се появяват постепенно и с времето се засилват. Възможно е човек да има странни усещания, изтръпване в крайниците, подут и възпален език, трудности с концентрацията и мисленето, обща слабост, хронична умора.

Макар проблемът със самостоятелното придвижване да се смята за проява на сериозен дефицит на В12, Medical News Today изброява и някои от първоначалните симптоми:

- задух при незначително натоварване;

- сърцебиене;

- главоболие;

- липса на апетит;

- болки в езика и устата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови