Подписаха меморандум против рекламата на тютюневи изделия

OFFNews 09 септември 2019 в 14:30 1326 0

Снимка Pixabay

Граждански организации и институции се ангажираха да противодействат на рекламата, промотирането и спонсорството на тютюневата индустрия у нас. На пресконференция в БТА днес те подписаха меморандум, иницииран от Коалиция за живот без тютюнев дим, с подкрепата на СЗО и Уницеф, в партньорство с Министерството на здравеопазването.

Подписването на документа е в изпълнение на насоките по чл. 13 от Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна.

От Гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим, офисът на СЗО в България, офисът на UNICEF в България, Община Кюстендил, сдружение “България без дим”, фондация “БлуЛинк”, PR Care и Портал на пациента се ангажираха да работят против на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия като не приемат финансова или друга подкрепа от страна на индустрията.

По думите на д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, популяризирането на тютюневите изделия задълбочава тежката зависимост на българското общество от тютюнопушенето и тютюневата индустрия.

Според д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България подписването на този меморандум е стъпка в правилната посока към изпълнението на ангажиментите на страната към Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

Участниците в пресконференцията призоваха всички организации и институции, които подкрепят каузата за ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството от страна на тютюневата индустрия, да подпишат меморандума и да се включат в работната група по тези проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови