Подкрепа към живеещите с ХИВ в кампания на CheckPoint София

През тази година 36 нови пациенти с ХИВ са получили здравна и емоционална подкрепа в единствения здравен център за безплатни ХИВ грижи в страната – CheckPoint София

OFFNews 01 декември 2023 в 10:06 598 0

кампания

Снимка CheckPoint София

Кампания „ПозитивниТЕ са като нас“

Живеещите с ХИВ могат да имат дълъг живот в добро здраве, да не предават вируса на своите партньори или при медицински интервенции и да имат здрави деца, благодарение на навременното откриване е лечение. Внимание върху научно доказания факт привлича кампанията „ПозитивниТЕ са като нас“, инициирана от здравния център CheckPoint София. 

В реалити видеото на инициативата актьори и популярни личности от телевизионни формати споделят свои ежедневни трудности. Посланието на създателите е, че със същите житейски предизвикателства се сблъскват и хората с ХИВ, които благодарение на съвременните достижения на медицината нямат притеснения, свързани с продължителността и качеството на живот с болестта.

Във видеото участват актьорите Филип Буков, Алек Алексиев, Стоян Дойчев, Радина Думанян и реалити звездите Благомир Мастагарков, полуфиналист от петия сезон на „Игри на волята“ и топ готвачът от„Hell’s Kitchen“ шеф Никола Симеонов.

С нашата кампания „ПозитивниТЕ са като нас“ искаме по достъпен начин да кажем на обществото, че ежедневието с ХИВ не се отличава от това на останалите хора и че проблемите на ХИВ-позитивните са като на всички други, коментира Елена Биринджиева, управител на здравния център за безплатно, анонимно изследване и последващи грижи за ХИВ - CheckPoint София.

През 2023 година центърът, който е създаден от мисията на „Лекари без граници“ преди близо 20 години, е предоставил безплатно и анонимно изследване за ХИВ на 2974 българи, от които 36 са с положителен резултат. Средната възраст на новооткритите пациенти с ХИВ е 36 години. Здравните специалисти отчитат тревожна тенденция – все повече от новооткритите пациенти с ХИВ са с напреднала инфекция, сериозно компрометиран имунен статус, които посочват, че никога преди това не са се изследвали за ХИВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика